47470
Availability:
BIBLIOTEKA GŁÓWNA
There are copies available to loan: sygn. S-10550/7, S-10550/3, S-10550/4, S-10550/10, S-10550/2, S-10550/8, S-10550/6, S-10550/5, S-10550/9 (9 egz.)
Czytelnia
Copies are only available in the library: sygn. S-10550/1 (1 egz.)
Notes:
General note
U góry okł. podtyt.: podręcznik. Na okł.: Technik logistyk ; technikum, szkoła policealna.
Dla osób kształcących się w zawodzie technik logistyk w technikach i szkołach policealnych.
Summary, etc.
Streszczenie: Wprowadzenie do zarządzania zapasami. Przyczyny gromadzenia zapasów. Zapasy surowcowe i dystrybucyjne - podział. Struktura zapasu. Odpowiedzialność w zarządzaniu zapasami. Rodzaje zapasów. Zapas cykliczny i inne poziomy zapasów. Zapas średni - jak go obliczyć? Zapas zabezpieczający a poziom obsługi klienta. Zapas zabezpieczający - jak go określić? Zapas zabezpieczający w przypadku zapasów rozproszonych. Metody ustalania wielkości dostaw. Metody ustalania wielkości dostaw z zapas średni. Metoda maksymalnej dostaw. Metoda partia na partię. Metoda stałej wielkości dostawy. Metoda stałej częstotliwości dostaw. Zarządzanie grupami zapasów. Selektywne zarządzanie zapasami. Analiza ABC. Analiza XYZ. Analizy ABC i XYZ. Planowanie potrzeb materiałowych - system MRP. Formowanie planu produkcji wyrobów gotowych. Struktura wyrobu, specyfikacja wyrobu. Tworzenie głównego harmonogramu produkcji. Planowanie potrzeb surowcowych (materiałowych). Poziom obsługi klienta w zarządzaniu zapasami. Poziom obsługi klienta. Analiza zmienności i wielkości zapotrzebowania - jak określić charakter popytu? Rodzaje popytu i cykl życia wyrobu. POK 1, POK 2. Prognozowanie. Prognozowanie - zasady i wytyczne. Procedura prognozowania krótkotrwałego. Metody prognozowania dla popytu stałego. Metody dla popytu o charakterze trendu. Metody prognozowania dla popytu sezonowego. Śledzenie błędu prognozy. Systemy sterowania zapasami. Systemy sterowania zapasami i zamówieniami. System ciągłego przeglądu. System okresowego przeglądu. System min-max. System zapasu jednookresowego. Zarządzanie zapasami w przedsiębiorstwie i łańcuchu dostaw. Typowe wskaźniki oceny zapasów. Koszt zamówienia i utrzymania zapasów. Efekt byczego bicza w zapasach. Jak wyeliminować efekt byczego bicza?
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again